top of page

Haluan kertoa sulle oman tarinani. Vaikka se kuulostaisi aluksi vain itkulta, loppu on onnellinen. Haluan kertoa, miksi olen niin vahvasti motivoitunut elintapahoitoon ja millainen henkilökohtainen merkitys näillä asioilla minulle on. Miten olen tullut toimeen oman vaikean sairauteni ja riippuvuuksieni kanssa.

Olen viettänyt lapsuuteni ja nuoruuteni Etelä-Virossa. Elin köyhissä oloissa, mutta olin fyysisesti ja mentaalisesti lahjakas lapsi ja innostuin kaikesta. 11-vuotiaaksi asti osallistuin kaikkiin mahdollisiin aktiviteetteihin: matematiikka-, biologia-, maantiede-, historia-, fysiikkakerhot; jalkapallo, koripallo, judo, paini. Kaiken lisäksi olin näissä kaikissa melko hyvä. Jotain tapahtui noin 11-vuotiaana, muistan vain olleeni näinä aikoina hyvin usein kipeänä, jossakin vaiheessa myös keuhkokuumeessa. Yhtäkkiä tuli aktiivisesta ja iloisesta pojasta iloton kuori. Kun aikaisemmin saattoin viettää koko vapaa-aikani aktiviteeteissa, siitä lähtien en jaksannut enää mitään. Nukuin 1-2 tunnin päiväunia jokaisen koulupäivän jälkeen. Harrastukset jäivät. Arvosanat putosivat. Voin koko ajan huonosti, hereillä pysyminen ja välillä pystyssäkin pysyminen oli haasteellista. Elämäni muuttui täysin. Vasta yli 16 vuotta myöhemmin sain tietää, mikä sairaus minua vaivasi.

Noin 15-vuotiaana sairastuin vaikeaan masennukseen kun muutin pois kotoa. Ympäristö muuttui ja voimavaroja ei ollut. Kesti vuosia ennen kuin toivuin. Melankolisuus ja tarkoitukseton olo, jopa masentuneisuus on vaaninut minua koko elämäni, taustalla. Vasta viime vuosina, löydettyäni elämälleni merkityksen, olen ollut siitä vapaa.
Noin 17-vuotiaana tartuihin pahaan tapaan - tupakointiin. Ottaen huomioon edellämainitun sairauteni, oli se voinnilleni kuolonisku. Mutta riippuvuudella on vahva voima ja vaikka tiesin sen olevan monella tavalla minulle haitaksi, kului noin 5 vuotta, kunnes lopulta sain elämäntapani hallintaan ja lopetin liiallisen tupakoinnin.

Sairaus, johon 11-vuotiaana sairastuin, ei helpottanut missään vaiheessa. Epäilen, että hakeutuin lääkäriksi mm. halusta ymmärtää ihmiskehon toimintaa ja helpottaa omia sekä muiden kärsimyksiä. Omat vaivat ovat tehneet minusta todennäköisesti niin paljon empaattisemman ihmisen, kuin olisin ilman näitä. Muutin Suomeen Tarton yliopistosta lääkäriksi valmistumiseni jälkeen vuonna 2012. Työ uutena nuorena lääkärinä aiheutti omia haasteita. Intohimoisena rupesin tekemään paljon työtä. 1-2 päivää viikossa olin klo 8-22 töissä, sen lisäksi joka ikinen viikonloppu 1-2 päivystysvuoroa tai yövuoro. Tämän lisäksi yritin kaikista oman kehoni viesteistä välittämättä treenata kovaa ja tavoitteellisesti. Kroppani ei kestänyt. Tämä kaikki johti voimakkaisiin romahduksiin. Olin puolet ajasta hädin tuskin hereillä ja en pystynyt keskittymään mihinkään. Huimasi koko ajan. Pahoinvointi vaihteli voimakkaan nälän kanssa. Näinä aikoina aloin enemmän taistelemaan tunnesyömisen kanssa. Tyypillisiä olivat ylensyömisen jaksot kun vointi oli huono ja alisyömisen sekä kovien treenien jaksot, kun vointi oli parempi. Kierre paheni kun paino heitteli. Perjantai- ja lauantai-illat kuluivat baareissa kavereiden kanssa, mikä ei yhtään helpottanut tilannetta. Tunnesyömisestä ja painonpudotuksesta kehittyi riippuvuustasoinen ongelma. Olin itseni kanssa todella pimeässä paikassa. Toisaalta olin intohimoinen nuori lääkäri, joka yritti parhaansa mukaan tehdä terveyttä edistävää työtä ja toisaalta olin terveys-, ruokariippuvuus- ja paino-ongelmien kanssa taisteleva avuton ihminen.

Vuonna 2014 sain pitkien tutkimusten jälkeen tavata sairauteni. Sairaus tunnetaan kroonisen väsymysoireyhtymän - tai CFS tai ME tai SEID-nimillä. Kyseessä on toistaiseksi huonosti tunnettu krooninen sairaus, jolle hoitoa ei ole olemassa. Sairaus aiheuttaa vakavia oireita varsinkin rasitukseen liittyen. Halutessasi voit lukea tarkemmin sairaudesta TÄSTÄ ja TÄSTÄ.
Sopeutuminen kesti pitkään, mutta jotakin positiivista minussa tapahtui diagnoosihetkellä. Ymmärsin, että epäonnistumiseni eivät ole olleet omaa syytäni ja annoin itselleni mahdollisuuden "olla heikko". Toiseksi rupesin huomattavasti perusteellisemmin etsimään keinoja, joilla pystyy elimistöni aineenvaihduntaa ja energiatasoja tukemaan. Ravitsemus, liikunta, ravintolisät ja muut elintavat olivat enemmän kuin ikinä fokuksessani. Toisaalta olin edelleen pahasti jumissani oman ahmimisen ja jo-jo-laihduttamisen kanssa. Rupesin etsimään keinoja, joilla voisi saada aikaiseksi mahdollisimman ison aineenvaihdunnallisen vaikutuksen mahdollisimman pienellä vaivalla - rasittamatta kroppaani. Ja samalla yrittää ymmärtää syvemmin, minkälaiset ongelmat ja mekanismit paino-ongelmaisen henkilön päässä vaikuttavat. Tajusin aika pian, miksi totta oleva "Syö vähemmän ja liiku enemmän - neuvo" ei kaikille toimi. Se on jopa suoranaisesti loukkaava jollain tavalla psyykkisesti tai fyysisesti kärsivälle ihmiselle.

5 vuotta eteenpäin. En voi sanoa, että olisi ollut helppo matka, mutta hyvin opettavainen ja kehittävä. Taistelemalla päivittäin sairaudeni kanssa yritin muuttaa elintapojani parempaan ja olen lopulta löytänyt elämässä hyvän tasapainon. Vuosi vuodelta olen testannut, oppinut, tehnyt virheitä, kehittynyt, yrittänyt uudestaan. En ole luovuttanut missään vaiheessa. Olen tilanteeseen nähden suhteellisen hyvinvoiva ja produktiivinen. Olen pystynyt viimeisen 2,5 vuoden aikana lääkärin työni rinnalla toimimaan yrittäjänä. Olen pystynyt samalla pitämään kehostani huolta vaikka haasteita tulee (koska se on osa elämää, meille kaikille). Olen yrittänyt intohimonani tuoda elintapahoitoa käytännön työhöni lääkärinä ja valmentajana. Olen pystynyt auttamaan tuhansia ihmisiä. Oma kokemukseni sekä akateeminen tieto ja jatkuva into kehittyä, ovat auttaneet minua luomaan empaattisia hoito- ja valmennussuhteita, mitkä ovat luonteeltaan ainutlaatuisia. Auttamalla sinua, mä autan myös itseni ja auttamalla itseni, autan myös sinua.

Miten onnistuin vaikeiden haasteiden kanssa?

 

  • lopetin itseni ja sairauteni syyllistämisen, rupesin keskittymään tulevaisuuteen ja rakentavaan ajatusmalliin

  • keskityin yksinkertaisiin rutiineihin, jotka tukevat pärjäämistäni arjessa ja aineenvaihduntaani: säännöllinen ja hyvä uni; laadukas ruoka, riittävä määrä fyysistä aktiivisuutta

  • pienellä määrällä treenaamista saan merkittäviä tuloksia, ylirasittamatta kroppaani

  • testattuani kaikkia mahdollisia ruokavalioita löysin keinot, joilla mahdollistaa pienellä vaivalla maksimaaliset vaikutukset aineenvaihdunnalle

  • keskityin asioihin, jotka antavat tarkoituksen ja ilon: toisten ihmisten auttaminen, kehittyminen ihmisenä ja lääkärinä, yrittäminen - jokaisella meistä on oman voimavaralähteet, tärkeä on ne löytää.

  • lopetin turhan pelkäämisen - lähden nykyisin suoraan pelottavia haasteita päin. Olen ujo maahanmuuttajapoika, joka ei ole ikinä tykännyt huomiosta ja pelkää julkisuutta ja esiintymistä kuin tulta. Nyt olen pakottanut itseni julkaisemaan kirjoja, esiintymään, antamaan haastatteluja ja kuvaamaan videoita. Jokainen seuraava haaste jonka voitan, tekee minusta vapaamman ja onnellisemman.


Pitkä matka on vielä edessä, minulla on vielä paljon kehityttävä ihmisenä ja lääkärinä. Mutta sehän sen asian kaikista paras puoli onkin! Pimeitä päiviä tulee ja usein olen kykenemätön mitään tekemään, mutta olen oppinut nopeasti nousemaan ja jatkamaan matkaa. Elämässäni ei ole kaikkien haasteideni kanssa ollut yhtäkään tylsää päivää viimeisen muutaman vuoden aikana. Nautin elämästäni enemmän kuin ikinä aikaisemmin. Olen saanut kehoni tasapainoon ja löytänyt merkitykseni. Nyt haluan auttaa sinua!
Jos luit tähän asti, sitten kiitän sinua sydämestäni. Toivottavasti ymmärrät paremmin nyt, minkälainen ihminen (tavallinen kuolevainen virheellinen ihminen) olen ja mikä minua motivoi tekemään sitä, mitä teen.


Ystävällisin terveisin,
Jakob Valdma, lääkäri, valmentaja, ystävä

bottom of page