Kuka Jakob Valdma?

Olen Virosta kotoisin oleva, 1987 syntynyt yleis- ja erikoistuva työterveyslääkäri ja perheenisä. Opiskelin lisensiaatiksi Tarton yliopistossa, mutta jo opiskeluaikana kävin lääkärikandina tekemässä keikkoja Suomessa. Rakastuin palavasti suomalaisiin, kulttuuriin sekä tieteen ja terveydenhuollon mahdollisuuksiin.

 

Ensimmäinen laiva valmistumisen jälkeen kesällä 2012 toi minut Suomeen, josta olen löytänyt vakituisen uuden kodin. Olen tehnyt yleis- ja työterveyslääkärinä työtä hyvin monissa eri paikoissa: terveyskeskuksissa, päivystyksissä, palvelukodeissa, kotihoidoissa, yksityisillä lääkäriasemilla, työterveyshuolloissa sekä psykiatrian osastolla. Viimeiset vuodet olen ollut pääasiassa yksityisen sektorin työterveyslääkärinä.

 

Olen henkilökohtaisesti testannut varmaankin kaikkia mahdollisia ruokavalioita, mitä on olemassa. Silti vielä useiden vuosien jälkeen myönnän oppivani ravitsemuksesta ja ihmisen elimistön fysiologiasta lisää joka päivä. 

Intressejäni elintapalääketiedettä kohtaan vievät ongelmat, joita olen nähnyt vuosien varrella työssäni. Tehokkaiden uusien lääkkeiden myötä lääketiede on tukeutuu liikaa lääkkeisiin. Tämä ajatusmaailman muutos näkyy myös potilaissa. Todellisuudessa lääkkeiden vaikutus suurimpaan osaan sairauksista on vahvasti yliarvostettu. Varsinkin, jos puhutaan elintapasairauksista, jotka ovat ylivoimaisesti isoin elämänlaatua haittaava ja tappavin sairausluokka. Unohdamme hoitaa näiden juurisyitä - elintapoja, ravitsemusta, unta ja kuormitusta. Lääkitys lievittää oireita tai parantaa hivenen laboratoriolukemia, mutta se ei juurikaan auta sairauden hoidossa. Ainoastaan kokonaisvaltainen hoito ja ajattelutapojen muutos auttaa.

Olen ottanut henkilökohtaiseksi tehtäväkseni kehittää ja tarjota kokonaisvaltaista inhimillistä hoitoa ja valmennusta elintapasairauksista kärsiville tai sen riskissä oleville. Teen sitä suurella intohimolla ja rakkaudella.

Minä en ole valmis, ei kukaan ole. Haluan toimia asiakastyössä oppiakseni uutta lääketieteestä. 

Oppiminen lääkärinä tai valmennusyrittäjänä ei ole minulle pakkopulla, vaan elämäntapa. Haluan uusia ideoita, oppia uutta, ja ammentaa tietoani muille ihmisille. 

Työni on näyttöön perustuvaa ja objektiivista. 

Haaveni on se, että Suomessa on jonain päivänä erillinen elintapahoidon erikoistumisala lääkäreille.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Millainen on mielestäni terveellinen ruokavalio?


Se, onko se vähähiilihydraattista hyväkarppausta, ketogeenista, välimerellistä vai esimerkiksi energiamääriä rajoittavaa, riippuu henkilökohtaisista lähtökohdistasi ja tutkimuksista joita puollat. Teho ja jatkuvuus arjessa ratkaisee. Hyvä perusruokavalio on kuitu- ja proteiinirunsas välimerellinen. Paljon pehmeitä rasvoja kuten avokadoa tai oliiviöljyä, kalaa tai kasviproteiineja, rajoitetusti maitotuotteita ja viljaa, kuituja, juureksia ja kasviksia. Hiilihydraatit tulevat tällöin luonnostaan ns. matalan glykeemisen indeksin lähteistä. Suolaa ja lisättyä sokeria vain hillitysti. Hiilihydraattien rajoittaminen enemmän sopii varsinkin jos tunnesyöminen on ongelmasi, et liiku paljoa ja pidät tämänkaltaisesta ruoasta. Tällöin aineenvaihdunnan säilymiselle turvallisinta on varmistaa fysiologinen ketoosi. Valmennan myös niukkaenergisesti syöviä, ketogeeninen ENE-ruokavalio sopii kun ylipainoa on erittäin paljon. Tällä ruokavaliolla voi tutkitusti saavuttaa samanlaisia tuloksia kuin vatsalaukun pienennysleikkauksilla. Tärkeintä on, että saat kaiken tarvitsemasi, ruokavalio sopii elämäntilanteeseesi ja syöminen on suunnitelmallista.
Osaamiseni ja erityisalueeni


Olen Valmistunut yleislääkäriksi Tarton yliopistosta 2012, tällä hetkellä erikoistun työterveyshuoltoon. Haaveenani on joskus saada Suomeen elintapahoidon erikoisosaamisala. Olen myös opiskellut Trainer4You-Ravintovalmentajaksi sekä Personal Traineriksi. Erityisimpiä kiinnostuksen alueitani ovat painonhallinta, ruokavaliot (esimerkkinä ketogeeninen sekä erittäin niukkaenerginen), aineenvaihdunta ja metaboliset häiriöt, väsymysoireyhtymät, elintapahoito, ravintoaineet ja -lisät. Olen kiinnostunut aina tutkimaan perusteellisesti, ja löytämään juurisyyn ongelmille lääkehoidon sijasta (tai rinnalla).
Miksi teen tätä?


Tälle löytyy monia eri syitä. Liikunnasta kiinnostuin jo lapsena, mutta vasta itse sairastuessani harvinaiseen sairauteen jouduin perusteellisemmin tutustumaan sen vaikutuksiin ja keinoihin. Minulla itselläni on ollut pitkäaikaista taistelua syömisen ja ylipainon kanssa, jonka takia ravitsemusfysiologia ja psykologia ovat kiinnostaneet jo pelkästään henkilökohtaisista syistä. Olen myös kauhistunut kansanterveyden rappeutumisesta sekä diagnoosimäärien räjähtämisestä. Lähes kaikissa nähtävissä on ravitsemusongelmien, elintapojen, perusteettoman lääkitsemisen sekä vähäisen unen ja stressin kierre.
Missä olen työskennellyt?


Esimerkkeinä: Mediverkko, Mediradix, Attendo, Dextra, Joensuun työterveys, Terveystalo Lahti, Okeroisten Työterveys, Terveystalo Tampere, Antioksidanttiklinikka.
Nimikkeinä: Terveyskeskuslääkäri, Työterveyslääkäri (kymmeniä toimipisteitä) Päivystävä lääkäri, erikoistuva lääkäri, Yleislääkäri. Elintapalääkäri.
Oma yritys: Lempi Terveyspalvelut, nykyinen Diafree oy: Toimitusjohtaja, vastuulääkäri, elintapavalmentaja