top of page

6 keinoa tulla toimeen sokeri/makeariippuvuuden kanssa



Riippuvuutta makeasta pidetään usein yhtenä isoimpana ongelmana ravitsemuksen ja ylipainon taustalla. Tässä tekstissä vinkkejä, mistä voi olla apua, jos koet tätä ongelmaa omalla kohdalla.

  1. Ensimmäisenä pitää ymmärtää, mikä on oikeasti kyseessä. Kun puhumme sokeririippuvuudesta, taustalla on yleensä 2 mekanismia - fysiologinen ja psykologinen. Fysiologinen riippuvuus tarkoittaa, että elimistömme pakottaa meitä etsimään jatkuvasti uusia sokerin lähteitä ylläpitämään verensokeria. Mitä nopeammin imeytyvät lähteet, sitä useammin aivojamme uutta sokerilähdettä vaatii. Jos bataatista tai parsakaalista riittää verensokeria useaksi tunniksi, Coca Colasta saatu sokeri nostaa verensokeria vain tunniksi. Psykologinen ongelma on aivan eri eläin. Se menee tunnesyömisen puolelle. Äidinmaito on makeaa. Useimmiten kun uskomme tarvitsevamme (tai ei pysty vastustamaan) makeaa, sitten me oikeasti korvataan sillä surua, väsymystä, tylsyyttä, yksinäisyyttä tai käytetään sitä palkintona tai juhlimiskeinona. On tärkeä ymmärtää, että mikä juuri sinun kohdalla “sokeririippuvuus” tarkoittaa.Jos sokeririippuvuudessa on suuressa osassa tunnesyöminen, sitten on tärkeä keksiä sille ratkaisuja.

  2. Vaihda prosessoitu makea ruoka luonnolliseen makeaan. Sen sijaan, että syödä suklaa, karkkia, kakkua, syö omenaa, apelsiinia, marjoja. Ne täyttävät mahaa niin paljon paremmin, puhumatta muusta hyvästä, mitä näistä saat.

  3. Vaihda sokeri makeutusaineisiin. Makeutusaineista liikkuu paljon myyttejä, jotka eivät usein perustu tutkimusnäyttöön. Suosi steviaa ja eritrytolia, jotka ovat kiistattomasti luonnollisimpia makeuttajia. Minulle makeasta tykkäävälle makeutusaineet ovat pelastus. Voin nauttia makeasta ilman sokerin kaloreita. Toki, aluksi pitää totuttaa itsesi uudella maulla, mutta aika pian ei enää erota makeutusainetta oikeasta sokerista. Makea omenan makuinen aminohappojuoma on se, mistä saan ison osan omasta makeanhimosta tyydytetty päivittäin. Samalla saan siitä vettä, elektrolyyttejä ja muuta hyvää.

  4. Makealle oma aika ja paikka. Ei tarvitse makeasta luopua - voit siitä nauttia, mutta tee sitä hallitusti. Sen sijaan, että käydä suklaa ostamassa joka kerta kun tekee mieli, sovi itsellesi 1 ateria viikossa, jolloin tiedät, että voit syödä makeaa ja epäterveellistä. Sitä helpompi on vastustaa makeaa muina aikoina ja pysyä 95% ajasta terveellisessä ruoassa.

  5. Jos kyseessä on riippuvuustasoinen ongelma, esimerkiksi et kuvittele pärjääväsi ilman päivittäistä suklaalevyä tai aamukahvipullaa, sitten useimmiten saattaa helpoin tapa olla katkaista kierre kokonaan. Varaa itsellesi sopiva aika sitä varten (ei muita häiriötekijöitä liikaa) ja vieroita itsesi makeasta ruoasta. Ensimmäiset päivät vaativat tahdonvoimaa, mutta sen jälkeen rupeat huomaamaan, ettet ole ollenkaan niin riippuvainen konkreettisesta ruoasta kuin luulit. Sen lisäksi fysiologinen tarve sokerille loppuu ja vointi paranee, joka motivoi jatkamaan ilman.

  6. Ketogeeninen ruokavalio - radikaalinen ratkaisu, mutta vaikeissa tapauksissa saattaa olla tehokkain keino pääsemäksi makeasta. Elimistön fysiologia tekee läpi voimakkaan muutoksen ja vaihtaa hiilihydraattipitoisesta energia-aineenvaihdunnasta ketoosienergia-aineenvaihduntaan. Fysiologinen ja kohta myös psykologinen tarve makealle häviää melkein kokonaan.

336 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page