Niin kutsuttu flunssakausi on alkanut. Suurin osa lääkäreistä eivät osaa perustason flunssaa oikein hoitaa, puhumatta potilaista. Tästä syystä haluan tuoda tieteellistä ja tutkittua tietoa lukijalle.
Flunssa = virustauti (aina) - riippumatta kuinka korkea on kuume, kuinka paljon ja minkä värinen on märkä ja kuinka paljon poskionteloita tai keuhkoputkia pakottaa. Virustauti on eri asia kuin bakteeritulehdus. Vastoin yleistä mielipidettä ovat >95% poskiontelo- ja keuhkoputkitulehduksista virusperäisiä.
Flunssan hoitokeinoja on tutkittu suhteellisen paljon. Tutkimusnäyttö on joidenkin asioiden osalta parempi kuin toisten.
Ennaltaehkäisy
Ennaltaehkäisyssä ei ole millään yksittäisellä aineella riittävää tutkimusnäyttöä. Jos niitä halutaan etsiä, kaunopunahattu eli echinacea purpurae on useissa tutkimuksissa lievästi vähentänyt flunssaan sairastumisen riskiä. C-vitamiinilla on joissain tutkimuksissa (varsinkin riskiryhmät) todettu olevan ennaltaehkäisevää vaikutusta, mutta suurimmassa osassa ei. Valkosipulin käyttäjät ovat ilmoittaneet sairastavansa vähemmän flunssaa (ei objektiivista tietoa). D-vitamiinin hyvä pitoisuus on tärkeä immuunijärjestelmän toimimisen kannalta.
Hoito
C-vitamiini 6 grammaa vuorokaudessa heti flunssan alkaessa voi lyhentää flunssan kestoa joidenkin tutkimusten mukaan. Toisaalta se saa suolen melko varmasti löysälle.
Sinkki lyhentää useissa tutkimuksissa flunssan kestoa jopa kolmasosan verran, aloitettaessa heti. Annossuositusta on vaikea antaa - sitä ei ole, mutta suurimmassa osassa tutkimuksia vaste on 10-30 mg sinkkiä vuorokaudessa.
Oireenmukainen hoito
Dekongestantit eli tukkoisuutta helpottavat lääkkeet auttavat myös olotilan paranemisen lisäksi usein estää poskiontelontulehdusta:
nenäsuihkeet, kuten esim. Otrivin
nenäkortisonit - pitkittyneissä tapauksissa tai jos on isompi riski poskiontelontulehdukseen tai jos on allergista komponenttia mukana
suun kautta otettavat Duact, Aerinaze, Cirrus
Yskänlääkkeet (käsikauppalääkkeet useimmiten tehottomia)
limaa irrottavat (muuten terveelle ihmiselle ei paljon hyötyä)
ärsytystä helpottavat (kodeiini esim. Panacod, Cocillana, Sir Ephedrin)
astmalääkkeet - auttavat usein keuhkoputkitulehduksessa, varsinkin jos infektio-astmaa mukana
Lääkkeet, joista ei ole apua flunssassa
tulehduskipulääkitys - helpottaa oloa, mutta pitkittää taudin kestoa
antibiootit -. ovat bakteeritulehduksen lääkkeitä, eivät vaikuta virukseen - päinvastoin, heikentävät toistuvassa käytössä normaalia vastustuskykyä
“desinfektoivat nielusuihkkeet ja kurkkupastillit” - tulehtunut nielua ei ole järkeä eikä mahdollisuutta desinfektoida - virukset ovat limakalvon sisällä, solujen sisällä.
antihistamiini eli allergialääke - ei mitään vaikutusta tavalliseen flunssaan
influenssarokotus - ei vaikuta tavalliseen flunssaan vaan influenssaan
Muita tärkeitä, lääkkeettömiä keinoja ennaltaehkäistä tai hoitaa flunssaa
hyvä peruskunto
stressi hallinnassa
laadukas ja riittävä uni
hyvä ravitsemustila
altistuminen flunssalle (tai vaihtoehtoisesti täysi erakoituminen yhteiskunnasta)
hyvä nesteytys!