top of page

Laihdutin, mutta silti verensokeri/verenpaine/kolesteroli pysyy koholla?! Päivin tarina


Suurin osa ihmisistä hyötyy painonpudotuksesta fysiologisesti ainakin tilapäisesti. Sitten on taas pieni osa ihmisiä, jotka pudottavat reilustikin painoa, mutta heidän kolesterolit, verenpaineet, verensokerit ja jotkut muutkin “mittarit” eivät parane. Mistä se johtuu?

Olen asiasta puhunut jo osittain aikaisemminkin muutamassa kappaleessa. Ongelma on nimittäin väärä painonpudotus. Mitä sillä tarkoitan?


Painonpudotuksen ja laihduttamisen käsitteet ovat harhaanjohtavia, jopa haitallisia. Poistaisin ne Suomen kielestä, jos se olisi mahdollista. Ihmiset pitävät pudonnutta painon lukemaa yleensä mittapuuna terveyden/fysiologian paranemiselle. Esim. jos paino putoaa 20 kg, ihminen uskoo olevansa automaattisesti -20 kg verran paremmassa kunnossa. Mutta ongelma on se, että jopa puolet tästä painosta voi mennä lihasmassan kustannuksella ja aineenvaihdunta hidastua dramaattisesti.


Oletetaan, että Päivi 55v painaa 95 kg ja hänen “ideaalipainonsa” olisi 75 kg.

  • Hänen kolesterolit ja verenpaineet ovat noususuuntaisia, verensokeri esidiabeteksen tasolla. Lääkäri “käski häntä pudottamaan painoa”.

  • Hänen päivittäinen perusaineenvaihdunnan taso 1700 kcal.

  • Rasvamassaa 35 kg ja rasvavapaata massaa 60 kg.

  • Hän pudottaa 20 kg painoa. Sen jälkeen:

  • Perusaineenvaihdunta 1200 kcal

  • Rasvamassa 25 kg ja rasvavapaata massaa 50 kg.

Näennäisesti Päivi on toteuttanut tavoitteensa. Hän on onnellinen ja postaa Facebookiin kavereille hienoja kuvia “uudesta kropasta”. Tässä on kuitenkin 2 ohipääsemätöntä ongelmaa:

Aineenvaihdunnan taso on pudonnut valtavasti - Päivi joutuisi loppuelämän syömään hyvin vähän ja liikkumaan normaalia enemmän, jos haluaisi ylläpitää tätä painoa.

Suuri osa painosta meni lihaksien kustannuksella ja sisäelinrasvaa, mikä ylläpitää kolesterolin, sokerin ja verenpaineen nousua, ei ole läheskään kokonaan hävinnyt.

Hetkellisesti Päivin lukemat näyttävät paremmalta verikokeissa, mutta kukaan ei kykene ylläpitämään niin tiukkaa vähäenergista ruokavaliota ja uuvuttavaa liikuntaa. Sen johdosta päivin paino menee herkästi nousuun. Seuraavan 2 vuoden sisällä Päivin paino nousee takaisin 85 kg:lle, joista suurin osa on rasvakudoksen kustannuksella. Sen lisäksi - vaikka paino nousee, aineenvaihdunnan taso ei paljon muutu.


2 vuoden päästä päivin rasvaprosentti on korkeampi kuin se, mistä hän aloitti. Paino on noususuuntainen, koska aineenvaihdunnan taso on 1350 kcal/vrk. Kolesterolit, verenpaineet ja sokerit ovat nousseet yli entisen tason. Päivi on onneton ja luopuu koko elämäntapamuutoksesta. Hän uskoo, että “hänellä on huonot geenit ja hidas aineenvaihdunta ja että viralliset ruokasuositukset ovat aiheuttaneet hänelle pysyvän vaurion” (+100 muuta syytä).


Tämä ei ole valitettavasti keksitty tarina, törmään vastaavanlaisiin onnettomiin tapauksiin päivittäin. Viestini on se, että jos lähdet “laihduttamaan/painoa pudottamaan” - tee se fiksusti. Vaikka hitaasti, ehkäpä postaamatta Facebookiin kuvia MUTTA sillä, että paino lähtisi ensisijaisesti rasvan kustannuksella.

302 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page