top of page

Terveysmyytinmurtaja #10 - Vähähiilihydraattinen = ketogeeninen? Mikä on ero?



Jää vaikutelma, että iso osa vähähiilihydraattista ruokavaliota mainostavista guruista eivät itsekään täysin ymmärrä, mikä on vähähiilihydraattisen ja ketogeenisen ero.


Antti Heikkilälle esitetty kysymys ja vastaus vuodelta 2011:

“Kysymyksiä on oikeastaan kaksi. Mitkä ovat ensisijaiset ravintolähteet, jotka mielestäsi kannattaa jättää pois? (Suomalaiset viljat, riisi vai peruna?) Toinen kysymys, mikä minua vaivaa on, että urheilen melko paljon: kannattaako tällöin noudattaa tuota 3 ateriaa päivässä rytmiä, vai olisiko järkevää nauttia välillä jotain välipaloja, ja jos olisi niin mitä? Tuntuu aika mahdottomalta, että söisi vain kolme kertaa päivässä, vaikka välillä urheilen jopa kaksi kertaa päivässä.”


Heikkilän vastaus: “Tärkeintä on vähentää hiilihydraattien kokonaismäärää. Periaatteessa voi syödä mitä vain, mutta ruokavalio toteutuu parhaiten, jos jättää kaiken, missä on tärkkelystä ja tietysti sokerin.


Nyt viime aikoina Heikkilä on puhunut lähinnä ketogeenisesta ruokavaliosta, mutta samalla tavoin kuten tavallisesta vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.


Tämä on aiheuttanut valtavasti sekaannusta ja terveysongelmia suurelle osalle ihmisistä. Sen takia haluan selventää:


Vähähiilihydraattinen ruokavalio EI OLE sama asia kuten ketogeeninen ruokavalio. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa rajoitetaan hiilihydraattien määrää, mutta syödään myös rasvoja sekä proteiineja. Elimistö saa edelleen energiaa puoleksi glukoosista (verensokeri) ja puoleksi rasvasta. Jos hiilihydraatteja on liian vähän (esimerkiksi yön aikana paastotilassa), elimistö tuottaa sitä maksassa glykogeenista ja hajottamalla lihasten proteiinit aminohapoiksi.


Ketogeeninen ruokavalio edellyttää, että hiilihydraatit viedään minimaalisimpaan mahdolliseen, noin alle 25 grammaa vuorokaudessa. 75-85 % kokonaan omaa glukoosintuotantoaan ja alkaa muodostamaan rasvasta ketoaineita. Ketoaineita käytetään tässä tilanteessa energiana (koska aivot eivät pysty käyttämään rasvoja energialähteenä) eikä glukoosia.


Kyseessä on siis pohjimmiltaan täysin erilaiset ruokavaliot ja näiden mainostamista samana on hyvin haitallista ja epämoraalista.


Jos ihminen syö 80% rasvaa, mutta liian paljon hiilihydraatteja, että keho menisi ketoosiin, seuraa sitä monet ongelmat:

  • veren rasvat nousevat

  • tulehdustila nousee

  • sisäelinrasvan määrä nousee

  • sydän- ja verisuonisairauksien sekä muiden sairauksien riski nousee

142 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page