top of page

Terveysmyytinmurtaja #11 - Pitää syödä usein, jotta aineenvaihdunta pysyisi yllä?Kieltämättä suurin osa ihmisistä, jotka ovat ikinä olleet tekemisessä tavoitteellisen ravitsemuksen, valmennuksen ja painonpudotuksen kanssa, ovat tätä väitettä kuulleet. Oletus menee niin, että jokainen kerta kun syödään, hetkellisesti aineenvaihdunta kiihtyy ja siihen perustuen - mitä useammin syödään sitä korkeammalla pysyy aineenvaihdunta. On totta, että isolle osalle ihmisistä sopii syödä usein - 4-5, jopa 8 kertaa päivässä. Mutta tarkastetaan faktoja aineenvaihdunnan kannalta.


  • Useammin syövillä ihmisillä on todettu olevan vähemmän ylipainoa sekä sydän- ja verisuonisairauksia, lähinnä sen takia, että harvoin syövät ihmiset saavat suurimman osan kaloreista iltaisin, jolloin aineenvaihdunta on tutkitusti hidastunut.

  • Aineenvaihdunta on nopein aamuisin ja hidastuu päivän aikana - sama ruoka aamulla kiihdyttää aineenvaihduntaa enemmän kuin illalla

  • Ketoaineita muodostamaton paasto parantaa aineenvaihduntaa monella tavalla, varsinkin kun se aloitetaan illalla ja lopetetaan aamusta. Aineenvaihdunta ei hidastu.

  • Kerran päivässä syövät ihmiset voivat huonommin, kuin 2-3x päivässä syövät.

  • Ruoka-aikojen säännöllisyys on joissain tapauksissa tärkeämpää kuin aterioiden määrä

  • Useammin syövillä ihmisillä on insuliinin taso matalampi ja todennäköisesti se hidastaa kolesterolin muodostumista maksassa. Useammin syöminen ei vaikuta oleellisesti aineenvaihduntaan tasoon.

  • Aineenvaihduntaan tasoon vaikuttavat: ruoan koostumus, milloin vuorokaudessa tulee suurin osa kaloreista, paaston pituus ja ajankohta, syömisen säännöllisyys.

Yhteenvetona: aineenvaihdunnan tasoon ja ylipainon sekä metabolisten sairauksien riskiin vaikuttavat muut asiat kuin ateriavälit. Ateriaväleillä on enemmän käytännön merkitys.

976 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

댓글


bottom of page