top of page

Terveysmyytinmurtaja #12 - Miten laihtua nopeasti, osa 3. Kuluttamalla kevyeksi.Ensimmäisessä osassa kerroin nopean painonpudotuksen logiikasta ja järkevyydestä. Toisessa osassa siitä, miten laihduttaminen saattaa aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisee.

Tässä osassa avataan painonpudotuksen kaavaa tarkemmin.

Jos muistatte, sitten:

Painonpudotus = Syödyt kalorit - kulutetut kalorit

Vaikka tämä pitää paikkaansa täysin, mediassa ja laihdutusbisneksessä käytetään tätä kaavaa väärin. Kulutuksen synonyymina käytetään “liikuntaa”. Tästä tulee ongelma, jossa ihmiset rupeavat yhtäkkiä liikkumaan kymmenkertaisia määriä korkealla teholla aikaisempaan verrattuna. Se johtaa nopeaan loppuunpalamiseen ja useimmiten koko ideasta luopumiseen. Usein yritämme korvata huonoa ruokavaliota liikkumalla enemmän. Haitallinen myytti on muuttunut niin yleiseksi, että suurin osa ihmisiä pitää ylipainon syynä liikunnan puutetta eikä huonoa ruokavaliota. Todellisuudessa se ei ole ikinä totta. Ruokavalion kuuluu peilata aktiivisuuden määrää eikä päinvastoin. Neliraajahalvaantuneella ihmisellä ei ole liikunnan puute ylipainon taustalla, vaan epäsuhteessa oleva syötyjen kaloreiden määrä.

Perusaineenvaihdunta + fyysinen arkiaktiivisuus + treeni = Kulutetut kalorit

Tämän kaavan tärkein ja korostettu osio on perusaineenvaihdunta. Perusaineenvaihdunta tarkoittaa elimistön kaikkien elintärkeiden prosessien ylläpitämiseksi käytettä energian määrää - tähän kuuluu sydämen, keuhkojen ja suoliston työ, lihasjännityksen ylläpito, aivojen toiminta jne. Perusaineenvaihdunnan energiakulutus on käytännössä elimistön energiankulutus, jos se makaisi liikkumattomana sängyssä koko päivän.

Muilla paitsi aktiiviurheilijoilla, on pelkkä perusaineenvaihdunta tärkein energiakulutuksen lähde. Useimmiten kokonaisuus on noin 75-90% perusaineenvaihdunta ja 10-25% fyysinen aktiivisuus. Lisämällä fyysistä aktiivisuutta voi pahimmassa tapauksessa saada perusaineenvaihduntansa laskemaan. Samoin nostamalla pelkkää lepoaineenvaihduntaa, on mahdollista saada energiankulutuksensa merkittävästi nousemaan.

Eniten perusaineenvaihdunnan tasoa laskee väärin toteutettu laihdutus. Se saattaa laskea jopa yli 50% normaalista! Sen takia on “nopean laihdutuksen” kontekstissa suurin merkitys on keinoilla, jotka ylläpitävät perusaineenvaihdunnan tasoa tai jopa nostavat sitä. Tästä seuraavissa videoissa.


Oletkohan jo ladannut minun "Aineenvaihdunnan buustaamisen oppaan" https://www.jakobvaldma.com/aineenvaihdunnan-buustamisen-opas

132 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page