top of page

Terveysmyytinmurtaja #13 - Syö aamiaista kuin kuningas...Syö aamiaista kuin kuningas, lounasta kuin prinssi ja illallista kuin kerjäläinen.Kyseessä on vanha klisee, mitä meille on toistettu lapsuudesta asti. Ja se näyttää toimivan, ainakin suurimman osan väestötutkimusten mukaan. Mutta miksi? Sille on monia syitä ja vaikka en ole sitä mieltä, että se on automaattisesti oikea ratkaisu kaikille ihmisille, kerron sen fysiologisesta taustasta.

Ihminen on biologisesti eläin, joka on evoluutiossa kehittynyt olemaan aktiivinen valoisana aikana ja inaktiivinen pimeänä aikana. Tästä johtuen ei ole ihmisen aineenvaihdunta kokonaisuudessaan samanlaisella tasolla koko vuorokauden. Ihmisen aineenvaihdunta ja energiankulutus ovat korkeimmillaan aamulla herätessä ja laskevat tasaisesti päivän aikana, olleen matalimmillaan yön aikana. Se tarkoittaa sitä, että ihmisen keho kuluttaa toiminnansa ylläpitämiseksi suurimman osan energiasta klo 8-16 välillä (eli tässä ei oteta huomioon fyysistä aktiivisuutta vain ainoastaan perusaineenvaihduntaa).

Mutta se ei ole vielä kaikki. Tulee ilmi, että myös ruoka vuorokauden eri aikoina vaikuttaa aineenvaihduntaa eri tavalla. Mitä enemmän aamupainotteisesti syödään, sitä enemmän se nostaa aineenvaihdunnan tasoa. Nimittäin ruoalla on aina aineenvaihduntaa nostava vaikutus - lähinnä ruoansulatuksen kautta. Tutkimuksissa on todettu, että sama ruoka nostaa aineenvaihduntaa aamuisin oleellisesti enemmän kuin illalla. Ero saattaa olla jopa useita satoja kilokaloreita päivässä. Se on yksi syy, miksi aamupainotteinen syöminen on hyödyllistä.

Muita syitä:

Aamuisin syövät henkilöt ylensyövät vähemmän iltaisin (mukaanlukien herkuttelu ja snäkkiminen)

Aamupalaa syövät henkilöt ovat useimmiten terveellisempiä elintavoiltaan, suunnittelevat ruokailunsa etukäteen.

Ihmiset, jotka aamuisin eivät syö, syövät useimmiten muutenkin epäsäännöllisesti ja ylittävät herkemmin kalorimäärät. Myös elimistö ei pysty yhtä tehokkaasti käyttämään syötyjä kaloreita.

304 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page