top of page

Terveysmyytinmurtaja #5 - Mikä ruokavalio/dieetti on paras?Fitness, painonpudotusbisneksen “tärkein kysymys”. Viidakon jokainen guru huutaa oman ohjelmansa puolesta, moittien kaikkia muita. Vähähiilihydraattinen, keto, paleo, gluteeniton, rasvaton, viljaton, kasvis, vege, pätkäpaasto, mauton, hajuton, iloton. Mikä dieetti sitten oikeasti on paras?


Mutta mihin? Eri ruokavaliolla on eri vahvuudet.

Minun vastaus - paras on se ruokavalio, mitä pystyy itse noudattamaan pidemmän päälle. Suurimmalla osalla ruokavalioista on terveyttä edistävä tutkimusnäyttö. Hyvin pientä osaa ruokavalioista pystytään ylläpitämään, jolloin ei ole enää merkitys siitä, että mikä on tehokas ja mikä ei, vain mikä on pysyvä.

Laajin tutkimusnäyttö on välimerellisellä ruokavaliolla - sitä on tutkittu eniten ja sitä on helppo ylläpitää, koska se muistuttaa eniten normaalia, luonnollista tapaamme syödä.

Painonpudotuksen osalta paras on kieltämättä ketogeeninen ENE (huom. ei tavallinen - sitä en suosittele).

Muilla ruokavalioilla on kaikilla omia vahvuuksia ja heikkouksia. Esimerkiksi oikein toteutettu ketogeeninen ruokavalio voi olla erittäin tehokas 2 tyypin diabeetikolla koska se vähentää sokeriaineenvaihdunnan rasittamista, mutta väärin toteutettuna se pahentaa sitä.

Useimmat painon kanssa taistelevista ihmisistä etsivät jatkuvasti uutta ja parasta dieettiä - tällaista ei ole olemassa. Paras ruokavalio on se, mitä pystyt noudattamaan elämäsi loppuun asti, olkoon se sitten hieman vähemmän tehokas.

60 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page