Vastine HS:n kommenteille prediabeteksen lääkinnästä

Alkuperäinen artikkeli: https://www.hs.fi/tiede/art-2000006031279.htmlTämä kirjoitus on vastineena Helsingin Sanomissa julkaistuun arvioon Science-tiedelehden julkaisulle. Jutussa oli puhetta siitä, miten lääkefirmat hyötyvät “esidiabeteksen paniikista” ja että esidiabetes on suurimmalta osalta vaaraton tilanne.


Jostain syystä meillä on aina hyvin vahva taipumus nähdä asioita musta-valkoisena (hiilihydraatit ovat pahoja - hyviä; lääkkeet ovat vaarallisia - hyödyllisiä; kohonnut kolesteroli on hyvä asia - tappava riski). Musta-valkoisuus ei vaan toimi terveyden kontekstissa. Haluan tuoda vähän Suomalaista järkeä tähän asiaan.


Esidiabeteksen diabetekseksi etenemisen riski 10 vuodessa on 23-31% - kahdenkymmenen vuoden aikana 60%.

On selvä asia, että lääketeollisuus yrittää saada mahdollisimman paljon ihmisiä uskomaan heillä olevan vaarallinen sairaustila, joka ehdottomasti vaatii lääkityksensä käyttöönottoa. Tämä ei ole mikään uutinen enkä kyseenalaista sitä väitettä. Taistelen itsekin lääkkeiden maltillisemman käytön puolesta. Väitetään, että jopa alle 2% prediabeetikoista sairastuvat diabetekseen vuodessa. Ei mainita, mistä tämä väite tulee. Vuoden 2008 4615 henkilön tutkimuksessa todettiin, että prediabetes kehittyi diabetekseksi 4-5% ihmisellä/vuodessa. (1) Tanskalaisessa 2007 vuoden tutkimuksessa, jossa seuranta-aika oli 1 vuosi ja seurattiin korkean riskin esidiabeetikkoita, oli tämä lukema 15-20% ja 3,5 vuoden kontrollissa 32-41% (2, 3). Vuoden 2007 meta-analyysissä (jossa lasketaan kaikkien tutkimusten keskilukemat) oli tulos 5-10% vuodessa. (4)


Esidiabeteksen kehittyminen diabetekseksi ei ole lineaarinen vaan eksponentiaalinen prosessi. Se tarkoittaa sitä, että mitä pidempi on seuranta-aika, sitä todennäköisempi on diabeteksen puhkeaminen. Se johtuu fysiologisesti poikkeavaa tilannetta korvaavien kompensoivien prosessien “väsymisestä”. Isoin ja tuorein meta-analyysi, jossa suoritettiin yhteensä 103 eri tutkimuksen analyysi, todistettiin että 10 vuoden seurannassa esidiabeteksen etenemisen riski diabetekseksi on 23-31% riippuen esidiabeteksen tyypistä ja 60% 20 vuoden seurannassa. (5)

Esidiabetesta on eri tyyppejä ja näillä on eri riskiluokitukset. On olemassa pelkkä kohonnut paastosokeri, kohonnut ateriasokeri, kummatkin ja näidenkin viite-alueet ovat laajat. Ennenkaikkea oemme terveydenhuollossa huolissamme metabolisesta oireyhtymästä, joka yhdistää monet eri riskitekijät, mm. kohonnut paastosokeri.


Esidiabetes ei ole vaaraton tilanne. Suurimmalla osalla diabeetikoista on jo diabeteksen diagnoosivaiheessa olemassa erilaisia komplikaatioita - joko isoissa valtimoissa tai hiusverisuonissa, maksassa, aivoissa. 2010 vuoden 102 tutkimuksen keskituloksena oli esidiabeteksen sydän- ja verisuonisairauksien riski 17% korkeampi kuin terveillä henkilöillä. (6) Isossa 15,6 vuoden seurantatutkimuksessa todettiin, että esidiabeetikkomiehillä oli sen ajan sisäläl 60% isompi todennäköisyys kuolla kuin terveillä (100-170% diabeetikoilla). (7) Esidiabeetikoilla on munuaisten vajaatoimintaa 15,5%:lla, verkkokalvorappeumaa 8%:lla ja hermovaurioita eli neuropatiaa 11-25%:lla. (8). Lisäksi näille helposti todettavissa oleville komplikaatioille on suurimmalla osalla esidiabeetikoista vähemmän tunnettuja ongelmia - suuremman riskin mielialahäiriö, häiriösyöminen, laskenut työkyky ja fyysinen kunto, heikentynyt uni, erektio-ongelmat ja laskenut libido, sosiaalinen stigma ja paljon muuta.

Yhteenvetona: esidiabetes on vaarallinen sairaus joka liittyy usein metaboliseen oireyhtymään. Elämänlaatu on laskenut jo vuosia ennen diagnoosia. Ei läheskään kaikille esidiabeetikoille kehity diabetesta, osa kuolee ennenaikaisesti ja osa paranee (oikeilla elintavoilla). Olen samaa mieltä artikkelin kanssa sen suhteen, että esidiabetes (eikä sinänsä diabeteskaan) eivät ole lääkehoitoa vaativia, mutta esidiabeteksen ongelman vähättely on kriminaalista. Meidän kuin terveydenhuollon ammattilaistenkin tehtävä olisi lisätä tietoisuutta ja antaa ihmisille työkalut ongelmien ratkaisemiseksi eikä sanoa, että “Ongelmaa ei ole olemassa”.


VIITTEET

Progression to Impaired Glucose Regulation and Diabetes in the Population-Based Inter99 Study. Susanne Engberg, MD,1 Dorte Vistisen, PHD,1 Cathrine Lau, MSC,1 Charlotte Glümer, MD, PHD,2Torben Jørgensen, MD, DMSC,2,3 Oluf Pedersen, MD, DMSC,1,3,4 and Knut Borch-Johnsen, MD. Diabetes Care. 2009 Apr; 32(4): 606–611.


Progression from impaired fasting glucose and impaired glucose tolerance to diabetes in a high-risk screening programme in general practice: the ADDITION Study, Denmark. Rasmussen SS1, Glümer C, Sandbaek A, Lauritzen T, Borch-Johnsen K. Diabetologia February 2007, Volume 50, Issue 2, pp 293–297| Cite as


Determinants of progression from impaired fasting glucose and impaired glucose tolerance to diabetes in a high-risk screened population: 3 year follow-up in the ADDITION study, Denmark. Rasmussen SS1, Glümer C, Sandbaek A, Lauritzen T, Borch-Johnsen K. Diabetologia. 2008 Feb;51(2):249-57. Epub 2007 Dec 5.


Annual incidence and relative risk of diabetes in people with various categories of dysglycemia: a systematic overview and meta-analysis of prospective studies. Gerstein HC1, Santaguida P, Raina P, Morrison KM, Balion C, Hunt D, Yazdi H, Booker L. Diabetes Res Clin Pract. 2007 Dec;78(3):305-12. Epub 2007 Jun 29.


Development of type 2 diabetes mellitus in people with intermediate hyperglycaemia. Richter B1, Hemmingsen B, Metzendorf MI, Takwoingi Y. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Oct 29

Diabetes mellitus, fasting blood glucose concentration, and risk of vascular disease: a collaborative meta-analysis of 102 prospective studies. The Emerging Risk Factors Collaboration‡* Lancet. 2010 Jun 26; 375(9733).


Risk factors for early death in non-insulin dependent diabetes and men with known glucose tolerance status. B Balkau, E Eschwège, L Papoz, J L Richard, J R Claude, J M Warnet, and P Ducimetière. BMJ. 1993 Jul 31; 307(6899): 295–299.


Prediabetes as a toxic environment for the initiation of microvascular and macrovascular complications. Ben Brannick, Anne Wynn, and Samuel. Dagogo-JackExp Biol Med (Maywood). 2016 Jun; 241(12): 1323–1331.

64 katselukertaa0 kommenttia
© Jakob Valdma 2019
Jakobin kanavat
  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle