top of page

Terveysmyytinmurtaja #15 - Hieronta ratkaisu TULE-kivuille?

TULE - Tuki - ja Liikuntaelimistön


Elämme pikaratkaisujen aikakautta. Joko se on painonpudotus, raha tai rakkaus, haluamme nopeita ratkaisuja ilman työtä. Hieronta on suurelle osalle ihmisistä yksi näistä keinoista.


Mitä tarkoitan?


Lääkärinä tapaan erilaisista kivuista kärsiviä ihmisiä päivittäin. Suurin osa näistä kärsivät erilaisista tuki- ja liikuntaelimistön kivuista. Tärkeimmät syyt näille ovat:

  • toistuvat liikkeet ja huono ergonomia (sekä fyysisessä töissä, esim. sähkömies ja lähihoitaja että missä vaan toimistotyössä - huono työasento)

  • anatomiset, synnynnäiset ongelmat, esim. yliliikkuvuus, skolioosi ja lättäjalat

  • aliravittu ja/tai alihuollettu lihaskudos (ei-aktiivinen elämäntyyli, epäterveellinen ruokavalio, krooniset sairaudet)

  • krooniset TULE-sairaudet, esim. nivelrikko, vanhat vammat

  • akuutit TULE-sairaudet, esim. välilevypullistumat, lihasrepeämät, nivelsiteiden vammat

Lähes kaikille näille ongelmille on yhteistä se, että ne aiheuttavat tavalla tai toisella lihasjäykkyyttä ja jumitusta. Suurimmassa osassa tapauksista on lihasjäykkyyden taustalla kehon luonnollinen suojareaktio ns. lastoittaa kipeä paikka - “Selkä on kipeä, vältä ääreisasentoja ja liiallista rasitusta!” olisi se, mitä keho meille yrittäisi viestittää.


Hieronta on hyvä ja oleellinen lihashuollon hoitokeino. Se myös voi vaimentaa kipua: jos ärsytämme alueen kosketusreseptoreita, sen kipureseptorit hetkellisesti hiljenevät. Hieronnan muita vaikutuksia ovat myös rentoutuminen (autonomisen hermoston kautta), parantunut lymfakierto ja laktaatin poisto lihaksista parantunut immuunireaktio lihaksissa. Tietenkin hieronta myös parantaa mielialaa.


Hieronta EI paranna verenkiertoa lihaksessa, nopeuta paranemisprosesseja, eikä paranna lihasten kuntoa.


Ongelma piilee kierteessä, jossa ihmiset käyttävät hierontaa ainoana hoitokeinona kroonisissa TULE-

ongelmissa, kun PITÄISI keskittyä kokonaisvaltaisesti juuri-syiden hoitoon.


Jos työasennot ovat vääriä: korjata ne

Jos lihaskunto on huono: treenata sitä

Jos kyseessä on vamma: kuntouttaa se


Hieronta on osa kokonaisvaltaista hoitoa, mutta suurimmassa osassa tapauksista vain tilapäinen oireenmukainen helpotus. Keho vaatii enemmän päästäkseen kivusta eroon pysyvästi.


56 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page